Advies

Kinderen

Kinderen zijn vaak erg optimistisch en zullen veel van je aannemen, maar het is wel belangrijk om eerlijk te blijven tegen een kind. Als het kind een ernstige ziekte heeft, is het belangrijk dat ze hier van op de hoogte zijn. Kinderen hoeven door die ziekte niet anders behandeld te worden, maar natuurlijk ligt dit aan de zieke. Zo moeten kinderen met een spierziekte wel bijvoorbeeld weten waarom ze bepaalde dingen niet kunnen doen, zoals sporten en actief buitenspelen. In België kunnen kinderen euthanasie aanvragen bij ondragelijk leed.

In Nederland kan dit alleen wanneer de kinderen ouder zijn dan twaalf jaar en daar ligt duidelijk een onderscheid in aanpak tussen deze twee landen. Er is uiteraard wel een verschil tussen een tweejarige en een twaalfjarige. En hoewel kinderen geen volwassenen zijn, kunnen ze wel zelf nadenken en meedenken over dergelijke beslissingen. Stel bijvoorbeeld dat een kind van zes jaar bij elke behandeling aangeeft dat hij of zij daar niet mee verder wil gaan en liever wil gaan slapen.

Dan kan het tijd zijn om hier over na te gaan denken als ouders. Natuurlijk is dat controversieel, maar kinderen hebben een eigen wil en kunnen duidelijk hun gedachten en gevoelens aangeven, en zeker de ouders zouden hier naar moeten luisteren.

Ouderen

Wanneer ouder worden gepaard gaat met vergeetachtig worden, of zelfs dementie, is het belangrijk om alvast te gaan praten over de mogelijke toekomstige scenario’s. Want in hoeverre wil je nog behandeld worden als je erg ziek wordt? Wil je nog gereanimeerd worden als je al in het ziekenhuis ligt?

Dit zijn geen gemakkelijke vragen om te stellen, bijvoorbeeld aan je vader of je moeder. Maar het zijn wel dingen die belangrijk worden op het moment dat er beslissingen moeten worden genomen.

Eén ding is zeker, je kan dit niet gemakkelijk tijdens een dinertje bespreken, en eigenlijk is het sowieso geen onderwerp dat makkelijk te bespreken is. Want helaas hebben we geen van allen het eeuwige leven.

En met een aftakelend lichaam, moeten we ons misschien afvragen of we het eeuwige leven wel zouden willen hebben.

granny

Neem contact met ons op