Geriatrie – kwetsbare ouderen

De geneeskunde voor ouderen is ook altijd hetzelfde geweest als die voor niet-ouderen, maar daar begint met de huidige geneeskunde steeds meer verschil in te komen.

Zo willen ouderen vaak niet meer intensief behandeld worden na een bepaalde leeftijd en dat brengt een andere aanpak met zich mee. In sommige landen worden ouderen zelfs niet meer behandeld omdat ze ‘te oud’ worden gevonden. De kwetsbare oudere, die zo lang de middelste steen van de maatschappij is geweest, wordt in bepaalde gevallen zomaar zonder pardon naar de zijkant geschoven.

grandparents
dependent

Ouderenzorg

Dat is te merken in de zorg voor ouderen, die op veel plaatsen achteruit gaat. Zo krijgen in sommige verpleeghuizen de patiënten nog maar drie keer op een dag de tijd om te plassen, en de rest van de tijd zullen ze of zonder hulp naar het toilet moeten gaan, of in hun luier moeten plassen. De kwaliteit van de zorg verslechtert, en het aantal ouderen stijgt. Het is dan ook niet vreemd dat er wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan over hoe het ouder worden werkt, zowel met een focus op het lichaam als de geest, en hoe ouder worden past binnen de maatschappij. Deze tak van de wetenschap heet de gerontologie. 

Ook wordt er onderzocht hoe men ouderen het beste hulp kan bieden met betrekking tot gezondheid, huisvesting, mobiliteit, communicatie, en zelfs werk en vrije tijd. Want het wegvallen van de onafhankelijkheid is vaak een van de grootste klappen voor iemand die ouder wordt. Voor sommige mensen lijkt het alsof je nog maar bij de helft van de maatschappij hoort wanneer je 65+ bent.

Ook kan het lastig zijn dat je wordt gezien als kwetsbare oudere, terwijl veel oudere mensen het idee hebben dat hun hele leven nog voor zich ligt. Ze worden in dat idee gestoord door middel van een stempel dat de maatschappij op hen drukt. Voor veel mensen is ouder worden helemaal niet zo leuk als gedacht.

Daarbij is toegeven aan lichamelijk ongemakken vaak een stap te ver, en is het negeren van dit proces tot het echt te laat is voor veel ouderen de normale gang van zaken.

Voeding

Voeding is voor ouderen van groot belang, net als voor kinderen. Het is belangrijk dat onze oudere generatie voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Het concept van magnetronmaaltijden zou hier als oplossing voor gezien kunnen worden, maar dat idee is gelukkig achterhaald.

Er zijn veel tafeltje dekje diensten die ouderen bedienen, en in veel gevallen het verwarmen van de maaltijd hier bij inbegrepen.

Meestal wordt dan niet de magnetron gebruikt, maar wordt het eten op een andere manier langzaam verwarmd, wat gegarandeerd dat het helemaal warm is, van binnen en van buiten.

diabetes
pills

Psychiatrische zorg

Bij ouderen die 65+ zijn, moet er in veel gevallen op een andere manier naar psychiatrische zorg worden gekeken. Ook zelfs de meer standaard afwijkingen zoals persoonlijkheidsstoornissen, kunnen ondanks een hogere leeftijd nog altijd tot problemen leiden.

Een aantal voorbeelden van psychiatrische zorg voor ouderen zijn:

  • Cognitieve stoornissen en dementie
  • Ouderenpsychiatrie
  • Persoonlijkheidsstoornissen
  • Psychotische stoornissen
  • Stemmingsstoornissen