Logistiek

Ziek zijn is ook logistiek gezien vaak een heel gedoe.

Zo moet je voor de ene behandeling bij het ene ziekenhuis zijn, en kan je voor een scan beter bij een ander ziekenhuis terecht. Met andere woorden, wie echt goed ziek is, zal er goed van balen.

Sommige mensen zeggen weleens dat het goed is dat ze met de ambulance vervoerd worden, zo hoeven ze immers niet zelf over de logistiek na te denken. Maar meestal belooft dat niet veel goeds.

Ook voor kinderen kan een ziekte heel ingrijpend zijn, want voor sommige specialistische behandelingen kun je maar bij een aantal ziekenhuizen terecht. Voor het ene euvel moet het kind dan in Groningen zijn terwijl men voor een ander wellicht helemaal naar Maastricht toe moet. Ziek zijn is niet leuk – en de logistiek die moet worden geregeld om het ziek zijn heen maakt het vaak nog lastiger.

Daarnaast hebben de meeste ouders een baan, en moet er dus van alles geregeld worden om bij hun zieke kind te kunnen zijn. Ligt je kind in een ziekenhuis dat niet in de buurt ligt?

Dan ben je voor je verblijf al snel aangewezen op het ziekenhuis of op een Ronald McDonald huis. Het is dan ook vaak een zware last voor de ouders, terwijl zij juist sterk moeten blijven voor hun kind. En dit wordt lastiger in gezinnen met meerdere kinderen, want het leven van de andere kinderen gaat ook gewoon door terwijl hun broertje of zusje ziek is.

microbiologist

 Psychiatrische stoornissen

Maar ook voor volwassenen kan een ziekte een grote impact hebben op hun leven. Zeker wanneer het gaat om psychiatrische stoornissen.

Hieronder een voorbeeld van een aantal stoornissen die bij volwassenen kunnen voorkomen:

 • ADHD
 • Afhankelijkheidsstoornissen
 • Angststoornissen
 • Autisme
 • CVS of chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Eetstoornissen
 • Spoedgevallen psychiatrie
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Psychotische stoornissen
 • Relatietherapie, gezinstherapie, sekstherapie
 • Stemmingsstoornissen

Wanneer je ernstige psychiatrische klachten hebt, kan het maar zo zijn dat je opgenomen moet worden. Dit kan vrijwillig zijn maar dit is in enkele gevallen ook verplicht. Wanneer je een gevaar voor jezelf of je omgeving vormt, kan het zo zijn dat je verplicht wordt opgenomen.

In dat geval wordt er gesproken van een residentieel verblijf. Je verblijft dan dag en nacht op deze afdeling. Bij semi-residentiele behandelingen ben je overdag vaak op de afdeling te vinden, maar kan je in de avonden en de weekends gewoon naar huis.

Dit is ook mogelijk in omgekeerde vorm, nachthospitalisatie, hierbij ben je overdag vrij om te gaan en staan waar je wilt maar ben je de avonden en nachten op de afdeling. Een andere mogelijkheid is de zogeheten ambulante behandeling, waarbij de behandeling vaak wordt gedaan in een vertrouwde omgeving en de arts of verzorgende dus naar de patiënt toe komt.

 

Uitbehandeld

Ziek zijn, of het nu lichamelijk of geestelijk is, is dus altijd een ingrijpende gebeurtenis. Zeker wanneer je te horen krijgt dat er geen betere behandeling meer is te verkrijgen.

Dit kan betekenen dat je ongeneselijk ziek bent, en dat je dus de rest van je leven met een lichamelijke of psychische afwijking zal moeten leven.

thermometer